World day cancer breast

Международният ден за борбата с рака на гърдата е 19 октомври. За трета поредна година се организира инициатива в знак на съпричастност на близните на жените починали от битката с тази болест. На моста на влюбените на НДК биват пуснати  1200 розови балони с хелий.

Ракът на гърдата е най- разпространеното онкологично заболяване при жените. Млечните жлези са чифтен орган и вторичен женски полов белег. Тялото на жлезата е съставено от мастна, съединителна и жлезиста тъкан.

Жлезистата  тъкан се замества от недиференцирани злокачествени клетки. Практиката показва, че ако се установи в ранен стадий млечната жлезата може да бъде спасена. Въпреки това често се налага ампутация на засегнатата гърда, но само по себе си това не е животозастрашаващо.

Симптоми:

 • Вдлъбване или хлътване на зона от гърдата
 • Почервеняване на кожата на гърдата
 • Локализирано уплътнение на гърдата
 • Белене на кожата на зърното и ареолите
 • Болка под мишницата
 • Асиметрия в  двете гърди
 • Отделяне на секрети включително и кръв

Опипват се увеличени лимфни възли. Може да се открият и възелчета, които са с ограничена подвижност и са плътни ( те са безболезнени).

Стадий:

 1. Първи стадий: Туморът е под 2 см. Липсват метастази в лимфните възли и други органи.
 2. Втори стадий: Туморът е от 2 до 5 см. На лице са метастази в лимфните възли от към засегнатата гърда.
 3. Трети стадий:Туморът е над 5 см. На лице са метастази в лимфните възли от към засегнатата гърда. Възможни са метастази в отдалечени органи.
 4. Четвърти стадий: Размерът на тумора е без значение, обхваща се целия орган и съседни зони. откриват се метастази от двете страни на гърдите, новообразуванията могат да се опипат под гърдите, под мишницата, над ключицата. Има множество метастази в отдалечените органи.

 

 

През последните години смъртността от ракът на гърдата е намаляла значително, благодарение на ранната диагностика и широкия спектър от процедури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *