World day spin

Преди 30 години през 1988г., Световната здравна организация, обявява 1 декември за световен ден за борба срещу СПИН.

СПИН- Синдром на придобира имунна недостатъчност е заболяване на човешката имунна система. Вирусът, който засяга човешкия огранизъм е Human Immunodeficiency Virus ( ХИВ ).  

На 1-ви декември доброволци от БМЧК ще извършват безплатно и анонимно изследване и косултиране за СПИН. За сега в България има ниско разпространение на СПИН, към ноември месец 2013г. броят на официално регистрираните в страната ни е 1811. Около 40 млн. са хората по света, които живеят със заболяването, като тенденциално то расте с всеки ден. 63% от всички хора заразени със СПИН населяват южните части на Африка., като Суб-Сахарна Африка е най-засегнатият район.

Заболяването може да се предаде:

  • Със заразени медицински инструменти
  • По полов път
  • При преливане за заразена кръв, кръвна плазма
  • По време на раздане на бебе от болна майка
  • Чрез трансплантация на заразени органи
  • При пряк контакт на кръвта с  хора с отворени рани и хора болни от ХИВ

Стадии:

Първи стадий – ХИВ изфекцията е без симптоми. Поради дългия инкубационнен период от 3 до 6 месеца след заразяването, то не може да се определи какво е с точност. Могат да настъпят симптоми характерни за грип или настинка, като температура, гадене, диария, липса на апетит, отпадналост, умора, болки в ставите.

Втори стадий:  Продължителността му е от 8-10 години. Протича почти без симптомно, заразените се чувстват  здрави, защото имунната система все още се справя с част от микроорганизмите. Но от друга страна вирусът прогресивно унищожава клетките.

Трети стадий: При него вече се развиват инфекции и усложнения.Могат да се наблюдават и рязък спад в теглото, ракови заболявания или деменция. Болните почват да се заразяват от няколко инфекции на куп поради намаления умунитет.

Световният ден за борба със СПИН е с акцент върху превенцията и информираността на хората относно болестта. Целта му е да сведе но минимум хората заразени с ХИВ- инфекцията, както и да покаже съпричастност към заседнатите от болестта.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *